ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ.
ΤΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ?
Οι αιτήσεις για σπίτια στους αλλοδαπούς έγιναν όλες δεκτές για το ESTIA- Καμία ΜΚΟ δεν εμποδίστηκε λέει ο Μηταράκης
Eρώτηση για το ζήτημα της εγγραφής ΜΚΟ στο μητρώο και της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ΕSTIA, απηύθυνε στον υπουργό, ο βουλευςτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνη
Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο insider.gr για «ουρανοκατέβατες ΜΚΟ και οργανώσεις φαντάσματα, στο μητρώο Μηταράκη».
«Διαπιστώνουμε ότι όλος ο θόρυβος που κάνατε για τα μητρώα των ΜΚΟ και την πιστοποίηση τους και την αξιοπιστία τους, ήταν πομφόλυγες και φτάνετε εσείς να δίνετε χρήματα σε ΜΚΟ που δεν είναι εγγεγραμμένες σε αυτό το φοβερό μητρώο», είπε ο Γιώργος Καμίνης και επισήμανε ότι, βάσει του δημοσιεύματος, υπάρχουν ΜΚΟ χωρίς δράσεις, χωρίς απολογιστικό έργο και με πρόσωπα «άσχετα με πρόσφυγες, με άσυλο, με ασυνόδευτους ανηλίκους», οι οποίες ενεγράφησαν στο μητρώο και παίρνουν χρήματα, την ίδια ώρα που αποκλείστηκαν, από τη χρηματοδότηση, έγκυρες ΜΚΟ.
«Οι προϋποθέσεις εγγραφής στο μητρώο αλλά και η συμμετοχή στο ESTIA, είναι ίδιες για όλους. Όλες οι ΜΚΟ έχουν ίδιες υποχρεώσεις», απάντησε ο Νότης Μηταράκης και τόνισε ότι το μητρώο δεν είναι εργαλείο παρέμβασης αλλά ούτε και εργαλείο στρέβλωσης του ανταγωνισμού, με ανυπέρβλητα εμπόδια, ειδικά σε ΜΚΟ που θέλανε να συνεχίσουν στο πρόγραμμα ESTIA, και απολύτως καμία ΜΚΟ δεν εμποδίστηκε στην εγγραφή της στο μητρώο. «Εάν κάποιος φορέας είναι νεοσύστατος, εν τοις πράγμασι δεν θα ήταν δυνατόν, να προσκομισθούν δράσεις διετίας», είπε ο υπουργός.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα ESTIA, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι χρειάζονταν όσο το δυνατόν περισσότεροι. «Ανοίξαμε το πλαίσιο, γιατί με την αρχική πρόσκληση, η οποία ήταν αυστηρότερη, δεν είχαμε αιτήσεις και πολλοί φορείς ζήτησαν να αποχωρήσουν, άρα δεν είχαμε επαρκείς φορείς υλοποίησης και τελικά κλίνες και διαμερίσματα», είπε ο Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε: «Όλες οι αιτήσεις έγιναν δεκτές χωρίς καμία απολύτως προτίμηση, συνεπώς δεν υπήρξε καμία επιλογή συγκεκριμένων ΜΚΟ».
«Είστε ο ίδιος κύριε υπουργέ, που λέγατε ότι θα πρέπει όποιοι συμμετέχουν στο έργο των ΜΚΟ, να αποδεικνύουν αξιοπιστία, εμπειρία, αποτελεσματικότητα. Αφού ήσασταν διατεθειμένοι να βάλετε τάξη, έπρεπε να την τηρήσετε», παρατήρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Ο ίδιος σχολίασε ότι «πλέον μαθαίνουμε πως αυτό το φοβερό μητρώο που δημιουργήθηκε, για να εξασφαλίζει όρους αξιοπιστίας, ουσιαστικά δεν σημαίνει τίποτα και παρακάμπτονται οι όροι».
«Εκταμιεύονται χρήματα σε ΜΚΟ που απλώς έχουν περάσει μια πρώτη ανεπίσημη και ουσιαστικά ανύπαρκτη εγγραφή, και μετά, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, εγγράφονται πλήρως στο μητρώο, αφού όμως προηγουμένως έχουν πληρωθεί» παρατήρησε ο βουλευτής.
Απαντώντας ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, επισήμανε πως, είτε έχει υπάρξει θετική εισήγηση και αξιολόγηση των ουσιαστικών κριτηρίων για συγκεκριμένες ΜΚΟ είτε δεν προβλήθηκαν αντιρρήσεις από την αρμόδια επιτροπή, για ΜΚΟ που συμμετείχαν στο παλαιό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ, διότι ελήφθη υπόψη η προηγούμενη δράση τους σε τομείς φιλοξενίας και φροντίδας.
ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ...!!!!!
Σεβόμαστε απολύτως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα και τους πολίτες της χώρας μας. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Λαμβάνοντας τον λόγο κατά την επεξεργασία των άρθρων του νομοσχεδίου και απαντώντας σε φορείς που είχαν εκφράσει νωρίτερα τη γνώμη τους, αλλά και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά:
«Η χώρα μας σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, τα οποία γίνονται απολύτως σεβαστά. Δεν άκουσα όμως για τα δικαιώματα της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Δεν άκουσα για την υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατέψει τα σύνορα και τους πολίτες της», είπε ο κ. Μηταράκης.
Απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη για τις 125.000 εκκρεμείς υποθέσεις (αιτήσεων ασύλου) ανέφερε ότι είναι πλέον 105.000 και ότι σύντομα θα είναι λιγότερες. Όπως εξήγησε, ενισχύθηκε η υπηρεσία Ασύλου, η οποία «διατηρεί» τον ίδιο μετακλητό διευθυντή Ασύλου και την ίδια μετακλητή διευθύντρια της αρχής Προσφυγών που - όπως είπε - είχε επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα της διασφάλισης διερμηνείας, που έθιξαν νωρίτερα οι φορείς, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι συνεργαζόμαστε με την «Μετάδραση» και ότι υπογράψαμε σύμβαση με διεθνή οργανισμό για επιπλέον διερμηνείς. Σημείωσε ότι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, που αιτούντες ισχυρίζονται ότι μιλάνε μια γλώσσα «που δεν υπάρχει ούτε στη Google»" ενώ, «ούτε η πρεσβεία χώρας τους δεν αναγνωρίζει αυτή τη γλώσσα», αλλά αρνούνται να κάνουν τη συνέντευξη, «Για την αποφυγή της καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος, μπήκε η έννοια της εύλογης κατανόησης», είπε ο κ. Μηταράκης.
Όσο για τους προβληματισμούς ότι η διοικητική κράτηση επεκτείνεται, ο κ. Μηταράκης είπε ότι επιβάλλεται, όπου δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, οι οποίες να διασφαλίζουν την επιστροφή αυτών που έχουν τελεσίδικες αποφάσεις.
Ειδικότερα, για τα άρθρα 56 και 59 και την αναγκαία γνωμοδότηση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είπε ότι το άρθρο 56 είναι παράταση διάταξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και το άρθρο 59 είναι η αλλαγή διάταξης που επίσης είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον χαρακτηρισμό κάποιων διαγωνισμών με ειδικές προϋποθέσεις, που πρέπει να μείνουν απόρρητες, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Όπως σημείωσε ο υπουργός, για αυτές «έχει εκφράσει γνώμη» η ΕΑΑΔΗΣΥ, και ότι έχει θέσει και όρους, όταν προκύπτουν συμβάσεις από τη χρήση αυτών των άρθρων. «Και αυτές οι οδηγίες θα ακολουθηθούν κατά γράμμα» τόνισε ο κ. Μηταράκης. Προανήγγειλε μάλιστα νομοθετική βελτίωση για την ενημέρωση της Βουλής εάν προκύπτουν απόρρητες δαπάνες ώστε να κρίνουν οι βουλευτές εάν αυτές είναι σύμφωνες με τους στόχους του υπουργείου για μείωση των ροών και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών..
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός τόνισε το σοβαρό ζήτημα της σύντμησης των προθεσμιών τόσο στον Α' όσο και στο Β' εξέτασης του αιτήματος ασύλου, ιδίως για τις περιπτώσεις όσων προέρχονται από χώρες του καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής και τρίτων χωρών αλλά και για όσους το αίτημα τους εξετάζεται στα νησιά. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεθοδεύσει ομαδικές απορρίψεις και η χώρα θα καταδικαστεί όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» προέβλεψε ο κ. Ψυχογιός.
Επίσης, σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός, τόνισε ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζεται αυστηροποίηση στην πολιτική ασύλου, αλλά έμφαση στην ιατρικά και επιδημιολογικά τεκμηριωμένη φροντίδα ανθρώπων που αποτελούν τον ορισμό της ευαλωτότητας και που η υγεία τους, αλλά και η Δημόσια Υγεία, βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η επιτροπή υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την αρχή του νομοσχεδίου με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίζουν «υπέρ» και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν «κατά».
ΠΗΓΗ: https://www.el.gr/ellada/oi-aitiseis-gia-spitia-stoys-allodapo/
https://www.naftemporiki.gr/story/1596609/n-mitarakis-sebomaste-ta-dikaiomata-ton-aitounton-asulo
https://trihrhsnews.blogspot.com/2021/04/blog-post_5.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.